Fibromiyalji Hassas Noktalar Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Fibromiyalji Hassas Noktalar Nelerdir?

Fibromiyalji Hassas Noktalar

Fibromiyalji, kronik bir kas ve iskelet sistemi hastalığıdır. Bu hastalık, erkeklere kıyasla daha çok 30 ila 60 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Ancak, sadece yetişkinlerde değil, çocukluk çağında da karşılaşılabilecek bir hastalıktır. Tıbbi literatürde FM ya da FMS kısaltmaları ile anılır. Fibromiyalji özellikle sırt, boyun, omuz ve kalçalarda kas ağrısı şeklinde kendini gösterir. Halk arasında bu şekilde kas ağrısı yaşayanlara "hastalık hastası" denilse de, fibromiyalji oldukça ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Uzun yıllar boyunca kas iskelet rahatsızlığı olarak bilinmiş, ancak beyin görüntüleme teknikleri sayesinde merkezi sinir sisteminden kaynaklı anormal ağrı hissi olduğu tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda fibromiyaljiye neden olan durum tam olarak belirlenememiştir, ancak toplumun yaklaşık %5'inde bu hastalığın görüldüğü anlaşılmıştır. Aşırı stres, yorgunluk, baskı altında kalma ve depresyon gibi durumlar fibromiyaljiyi tetikleyen unsurlar arasında yer alır.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji belirtileri, hastanın hassas noktalarının tespit edilmesiyle anlaşılır. Bu belirtiler üç aşamada incelenebilir: yaygın belirtiler, sık görülen belirtiler ve nadir görülen belirtiler. Hastalar genellikle gün içerisinde farklı zamanlarda kendilerini yorgun ve bitkin hissederler. Gece saatlerinde ise daha enerjik olabilirler. Hastaların çoğu geceleri uyuma ile ilgili bir problem yaşamasa da sabahları tam olarak dinlenmiş olarak uyanmazlar. Sabahları kalkarken tüm vücutta tutukluluk hissederler. Havanın nemli olduğu zamanlarda bu tutukluk daha belirgin hale gelir. Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen ağrıların yanı sıra uyuşma ve karıncalanmalar da hissedilir. Soğukla temas halindeyken ağrı ve sızı daha fazla hissedilir. Soğuk havalarda özellikle yüz bölgesinde, mimiklere engel olacak kadar adalelerde kasılmalar olur.

Fibromiyalji Hassas Noktaları ve Rahatlatma Yöntemleri Nelerdir?

Fibromiyalji hassas noktaları, vücudun on sekiz simetrik bölgesinde bulunur. Bu noktalar:

  • Başın arka tarafında
  • Boynun alt ve ön tarafında
  • Sırt bölümünde trapez kasının ortasında
  • Kürek kemiğinin çıkıntısında
  • İkinci kaburganın ön uzantısında
  • Dirseklerin dış tarafında
  • Uyluk üzerinde ve uyluğun dış tarafında
  • Kalçanın üst tarafının dış yanında
  • Dizlerin iç yanlarında bulunur

Bu noktaların varlığı ancak doktor muayenesi ile saptanabilir. Ön taraftaki hassas noktalar toplamda beş çifttir, arka taraftaki hassas noktalar ise boyunun en üst kısmından aşağı sırta doğru dört çifttir. Fibromiyaljinin kesin olarak tespiti için bu on sekiz noktadan en az on bir tanesi üzerine dokunulduğunda hassasiyet oluşması gerekir.

Fibromiyalji hassas noktalarına dokunulduğunda, ağrıdan kaynaklı olarak hastada zıplama belirtisi görülür. Hassas noktalar tespit edildikten sonra "derin darbe" adı verilen masaj yapılarak hastanın rahatlaması sağlanır. Vücutta yaşanan ağrılar migren niteliğinde olduğu için hastanın bir nebze olsun rahatlatılması gerekir. Derin darbe masajı, hastanın masaj sehpasına yatırıldıktan sonra uzman doktor tarafından hassas noktalara uygulanır. Kaslardaki gerginliği hafifletmek ve kasları rahatlatmak için yapılan bu masaja ilave olarak bazı vücut germe egzersizleri de yapılabilir. Egzersizlerle birlikte uygulanan darbe masajının etkileri daha güçlüdür. Hastadaki fibromiyaljinin şiddetine göre masaj seansları ayarlanır. Uzman doktorlar tarafından kesin sonuç alınabilmesi için darbe masajının en az sekiz ya da on seans şeklinde uygulanması tavsiye edilir. Ayrıca, hassas noktalar tespit edildikten sonra darbe masajına alternatif yöntem olarak o bölgeye enjeksiyon uygulanarak da hastanın rahatlaması sağlanabilir. Enjeksiyon uygulamasında hastaya serum fizyolojik veya anestezik madde verilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fibromiyalji Egzersizler

Fibromiyalji Egzersizler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fibromiyalji Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Fibromiyalji Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Fibromiyalji Atakları Belirtileri ve Tedavisi

Fibromiyalji Atakları Belirtileri ve Tedavisi

Fibromiyalji Diyeti Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji Diyeti Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji Fizik Tedavi

Fibromiyalji Fizik Tedavi

Fibromiyalji Kas Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Fibromiyalji Kas Romatizması Belirtileri ve Tedavisi